Tudástár

Medence vízkezelési kisokos

 

Ph szabályozás

Minden művelet előtt kiemelten fontos a PH érték beállítása, enélkül semmi nem működik rendesen!

Állítsa be a víz pH-értékét 7,2-7,4 közé, ehhez meg kell mérni teszt csíkkal, vagy tablettás teszterrel, majd általában ph csökkentő granulátumot kell használni. Ritkán előfordul, hogy a pH-értéket növelni kell, ebben az esetben a pH korrigálását ráér a sokkolás után elvégezni, mert a klórgranulátum 6-os pH-értéken a leghatékonyabb.

Klórozás

Megelőző sokkolás: Hetente érdemes elvégezni megelőző jelleggel. Sokkoláshoz mindig klór granulátumot használjunk.

Emeljük meg a klórszintet 2-3 mg/l-re és hagyjuk, hogy a lassan oldódó klórtabletta nélkül kipárologjon, ha visszatért a normál értékre (0,5-1,5 mg/l) akkor lehet újra fürdeni és vissza helyezni a tablettát.

Alga sokkolás

Ha már algás, kezd nyálkásodni a medence fala, vagy zöldülni a víz, vagy erősen zöld a medence. Az algásodás mértékétől függően az algák kiirtása akár több napig is eltarthat. Nagyon fontos, hogy az algamentesítést nem szabad félbehagyni!

A medence víz sokkolás menete: A sokkolást célszerű naplemente után, az esti órákra időzíteni, így nem párolog el annyi klór feleslegesen a vízből a napsütés miatt.

10 m3 medencevízhez oldjon fel 0,5 kg -ot 10 liter vízben és elosztva öntse a medence vizíbe (ez 28 mg/l szabad aktív klór koncentrációjának felel meg, ennyi a megengedett maximális, egyszerre adagolható mennyiség). Ha nem annyira durván algás még a víz, akkor ennél kevesebb is elég lehet. 

Utána kezdjük forgatni a vizet, a forgatás megkezdése után két-három órával pelyhesítő szert adagoljunk a vízhez , a víz felszínen egyenletesen elosztva. A pelyhesítő szer beadagolása után folytatjuk a forgatást 1-2 óráig, majd lekapcsoljuk a szivattyút.

Éjszaka a klór megöli az algákat, a pelyhesítőszer pedig összetapasztja őket kiporszívózható pelyhekké. Reggel alaposan porszívózza ki a medencét, a kiszívott vizet csatornára engedje, hogy az elpusztult alga ne szennyezze a szűrőjét. Homokszűrő esetén Mossa vissza a szűrőt is. 

Mérje meg a klórkoncentrációt! Ha a klórszint 24 óra alatt 1 mg/l koncentráció alá csökken, ez arra utal, hogy a medencében még van alga. Ebben az esetben ismételje meg a sokkolást!

Ha a klórszint magas, és az is marad, a sokkolás sikeres volt, de Ön nem tud a medencében fürdeni, mivel a túl magas klórszint egészségünket veszélyeztetheti. Ebben az esetben hagyjuk, hogy a lassan oldódó klórtabletta nélkül kipárologjon, ha visszatért a normál értékre (0,5-1,5 mg/l) akkor lehet újra fürdeni és vissza helyezni a tablettát.

Pelyhesítés

Hamarosan..

Fémmentesítés

Hamarosan..

Algásodás kezelése

Zöld alga

Ez a leggyakoribb algafaj a medencékben, leginkább ott jelenik meg, ahol a víz keringése nem megfelelő (pl. sarkokban). Gyorsan elszaporodik.

Klóros fertőtlenítés: Végezze el a fentebb leírt Alga sokkolás folyamatot.

Helyi kezelés: Szórja a gyorsan oldódó klórt közvetlenül az algás felületre. Az ott maradó szemcsék elpusztítják az algaréteget, amit könnyű eltávolítani.

Dewan (hidrogén peroxid, atív oxigénes tisztítószer) használata esetén: Ugyanúgy sokkolja a vizet gyorsan oldódó klórral, de a Dewan adagolását szüneteltesse. A Dewan használatát csak akkor kezdje újra, ha a klór szintje 1 mg/l alá csökkent (a két szer hatása kioltja egymást).

Mustár alga

Sárgásbarna vagy mustárszínű, a falakról könnyen kefélhető, de gyorsan visszatér. Árnyékos, rossz vízkeringésű helyeken jelenik meg. Ellenáll a klórnak és a sokkolásnak.

Eltávolítás: Használjon széles spektrumú algaölőt.

Fekete pötty alga

Igen ellenálló, a medence felületéhez és padlójához tapad, fekete pöttyöket képez. Nehéz és időigényes az eltávolítása.

Kezelés: Már megjelenésekor kezdje el a kezelést. Ehhez 3 vegyszer együttes használata ajánlott: széles spektrumú algaölő, foszfát csökkentő folyadék, szűrőközeg tisztító tabletta.

Rózsaszín nyálka

Nem alga, hanem baktérium, ami létrák, lépcsők, medencevilágítások, szkimmerek környékén jelenik meg. Csúszóssá, nyálkássá teszi a felületet. Könnyen le lehet kefélni.

Eltávolítás: Kefélje le alaposan, majd használjon széles spektrumú algaölőt sokkszerűen, később hetente adagolva. Ellenőrizze a lámpatesteket, létra alatti felületeket, lépcsőfokokat, szűrőket és műanyag csatlakozásokat.

Kosár
Scroll to Top